13 Tips als je zelf een podcast wilt opnemen.

In deze blog vertel ik je alles over waar je rekening mee moet houden als je zelf een podcast gaat opnemen zodat je problemen kunt voorkomen. Dit splits ik op in twee segmenten: Opname & Bewerking

Podcast Studio The Podcast Garden Utrecht

Podcast Studio The Podcast Garden Utrecht

Opname

  1. Geluidsisolatie

    Je podcast opnemen op kantoor is lekker praktisch en snel, maar de ruimtes in een kantoor zijn doorgaans niet goed geïsoleerd. Je wilt tijdens de opname geen geluiden horen die de luisteraar kunnen afleiden.

    Je kunt buiten werkuren in een afgelegen kantoor opnemen, maar nóg beter is het om een podcast studio te huren gezien dat helemaal niet zo duur is.
    Dan heb je meteen de akoestiek en techniek op hoog niveau.

  2. Akoestiek

    Voorkom storende galm door de akoestiek in de ruimte goed te krijgen. Dit kun je doen door recht tegenover elkaar staande muren zo veel mogelijk op te breken met bij voorkeur zachte spullen. Denk bijvoorbeeld aan een vloerkleed en een bank.

    Met een podcast kun je veel makkelijker verbinden met de luisteraar. Je hebt geen afstand, want je zit in het hoofd van de luisteraar. Wanneer de luisteraar hoort dat je in een andere ruimte zit door een galm wordt de luisteraar onbewust herinnerd aan het feit dat jullie ergens anders zijn.
    Dat is geen vreselijk probleem, maar wel een gemiste kans. In een podcast studio is de akoestiek geoptimaliseerd.

  3. Microfoon

    Je hebt ongelofelijk veel verschillende microfoons met elk verschillende eigenschappen voor verschillende doeleinden. Voor elke stem is er weer een andere microfoon optimaal en voor een viool in een concertzaal is weer een andere microfoon handig dan voor een stem op een drukke plek.
    Wat belangrijk is om te weten is dat lage frequenties een gevoel van autoriteit realiseren bij de luisteraar en gezien podcasts vaak worden gebruikt om kennis te delen is dat wenselijk.

    Kies dus een microfoon die in elk geval de lage tonen van je stem goed weet op te nemen. Verder is een dynamische microfoon met een cardioïde patroon heel gunstig omdat die minder van de omgeving opneemt.

  4. Microfoontechniek

    Het is voor podcasts eigenlijk vrij simpel. Zorg dat de microfoon op max. 3 centimeter afstand van de mond blijft, maar zorg ervoor dat de lucht uit je mond langs de microfoon gaat in plaats van erin.

    Het eerste heeft twee voordelen. Doordat jouw stem dicht bij de microfoon zit is jouw stem harder ten opzichte van omgevingsgeluiden waardoor de omgevingsgeluiden minder storend aanwezig zullen zijn.

    Het tweede voorkomt dat lucht in de microfoon geblazen wordt wat een storend geluid geeft.

  5. Opstelling

    Voorkom dat microfoons dicht bij elkaar staan. Wanneer iemand dan hard praat dan kan het zijn dat stem 1 van microfoon 1 ook door microfoon 2 wordt opgenomen en dat geeft een galmend effect genaamd mic bleed. Dit kun je wel oplossen in de nabewerking, maar voorkomen is beter dan genezen!

Podcast Studio The Podcast Garden Utrecht

Podcast Studio The Podcast Garden Utrecht

Bewerking

Voor optimaal geluid is een goede opname het belangrijkst, maar zelfs bij de beste opname valt er nog een hoop kwaliteit te winnen in de bewerking van de podcast.

  1. Knip en plakwerk

    Direct na de opname van je podcast is de audio vaak nog niet helemaal klaar om te uploaden. Waarschijnlijk moet je nog een intro/outro toevoegen of de audio knippen waar de podcast begint en eindigt.

  2. Volume

    Je wilt voorkomen dat jouw podcast veel zachter is dan alle andere podcasts op platforms als spotify. Dit doe je door middel van een limiter. Hiermee kun je het volume van de volledige audio optrekken naar het maximale volume dat platforms accepteren. Dit maximum wordt door deze platforms over het algemeen aangegeven door de meeteenheid LUFS.

  3. Volume Verhouding

    Het kan zijn dat een van de gasten in je podcast veel zachter praat. Dat maakt het lastig voor de luisteraar om alles goed te volgen. Het is dus wel aan te raden om alle sprekers even hard te zetten.

  4. Compressie

    Wanneer iemand praat dan ontstaan er zachte en hardere stukken. Wanneer iemand bijvoorbeeld ineens hard lacht ontstaat er een piek van decibels wat heel onaangenaam kan zijn voor een luisteraar die oortjes in heeft. Door compressie te gebruiken kun je hoge pieken voorkomen.

  5. Equalizer

    Vrijwel elke stem heeft mooiere en minder mooie frequenties. De minder mooie frequenties kunnen storend werken bij de luisteraar en dit vermoeid het gehoor. Dit kun je voorkomen door in de equalizer dipjes te maken op de frequenties die minder mooi zijn.

    Vervolgens kun je de mooiere frequenties accentueren door ze een boost te geven.

  6. Noise Gate

    Tijdens een podcast opname zijn er altijd wel geluidjes die ontstaan buiten het praten om. Iemand gaat anders zitten, verplaatst de microfoon, moet hoesten enz. Dit kun je heel makkelijk weg editen met een noise gate. Deze plugin kun je zo instellen dat alle geluiden onder een bepaald niveau automatisch worden gedempt.

  7. Mic Bleed

    Wanneer je dichter op elkaar staat of wanneer een van de sprekers hard praat kan het zijn dat het geluid van spreker 1 niet alleen door microfoon 1 wordt opgenomen, maar ook door microfoon 2. Dit veroorzaakt een soort galm effect wat je mic bleed noemt. Dit kun je deels oplossen met een noise gate, maar als je dit helemaal netjes wilt oplossen kun je eigenlijk niet anders dan de stukjes mic bleed die dan in microfoon 2 zijn gekomen handmatig weg halen.

  8. Ruis reductie

    Wanneer er ruis ontstaat doordat de opname niet helemaal goed is gegaan kun je een deel van de ruis reduceren door middel van ruis reductie. Dit werkt heel beperkt en heeft het gevolg dat er veel van de mooie frequenties in het hoog worden gedempt.

    Je hebt hier verschillende software voor, maar de NS1 van Waves heeft mijn voorkeur omdat die minder/geen artifacts in de audio veroorzaakt.

Ruben May

oprichter The Podcast Garden & podcast producer

https://www.rubenmay.com
Previous
Previous

Hoe vind je de beste podcast studio?

Next
Next

De beste geluidskwaliteit bij een podcast op afstand.