14 tips om te voorkomen dat 20% van je podcast luisteraars door mondgeluiden afhaakt

Gelukkig is dit niet gegarandeerd en kun je hier veel aan doen om het te voorkomen:

The Podcast Garden

Uit een onderzoek van de University of South Florida bleek dat 20% van de onderzochte studenten klinisch significante misofonie heeft. Misofonie is een aandoening waarbij bepaalde geluiden, zoals smakken, slikken of andere mondgeluiden, intense gevoelens van woede, walging, of angst kunnen oproepen.

Voor iemand die zich nooit stoort aan geluid, kan dit moeilijk voor te stellen zijn. Echter, voor mensen met misofonie kunnen dergelijke geluiden zo storend zijn dat ze besluiten om helemaal te stoppen met het luisteren naar een podcast. En dan heb ik het nog niet eens over de groep die niet gediagnosticeerd worden met misofonie, maar ook last hebben van deze geluiden.

Waarom voorkomen?

Je begrijpt dat als je woede, walging of angst ervaart dat het ontzettend lastig is om te blijven luisteren. En als deze mensen al blijven luisteren zorgt het voor afleiding van de inhoud en een slechtere ervaring.

Omdat het lastig kan zijn om deze mondgeluiden in de nabewerking weg te krijgen is het beter om het te voorkomen.

The Podcast Garden

Hoe voorkom je (vieze) mondgeluiden?

  1. Drink geen cafeïnehoudende dranken: Koffie, thee, en sommige frisdranken bevatten cafeïne, een diureticum dat kan leiden tot uitdroging en dus een droge mond kan veroorzaken.

  2. Alcoholische dranken: Alcohol heeft een uitdrogend effect op het lichaam en kan de speekselproductie verminderen, wat resulteert in een droge mond.

  3. Vermijd zeer zure dranken: Dranken met een hoge zuurgraad, zoals sommige vruchtensappen (citroensap, limoensap) kunnen tijdelijk de speekselklieren beïnvloeden en leiden tot een droger gevoel in de mond.

  4. Dranken met hoog suikergehalte: Hoewel niet direct diuretisch, kunnen suikerhoudende dranken, zoals bepaalde frisdranken en energiedrankjes, bijdragen aan een droge mond door de groei van bacteriën die speeksel kunnen verminderen.

  5. Eet een appel: Het eten van een appel voor de opname kan helpen. Appels hebben een natuurlijke manier om speeksel te produceren en kunnen helpen om de mond te reinigen van plakkerigheid die mondgeluiden kan veroorzaken.

  6. Drink water tijdens de opname, maar let op!: Regelmatig een slok water drinken tijdens de opname kan helpen om een droge mond tegen te gaan. MAAR LET GOED OP dat je dit verder van de microfoon af doet en drink alleen als de ander praat zodat je niet per ongeluk begint met praten bij het slikken. Je kunt de studiomanager vragen wat ver genoeg is bij de soundcheck.

  7. Gebruik geen lippenbalsem of lipgloss: Deze kunnen zorgen voor extra plakkerige of smakkende geluiden bij het spreken.

  8. Pauzes: Het nemen van voldoende pauzes tijdens het spreken kan helpen om ademhalingsgeluiden en andere mondgeluiden te minimaliseren.

  9. Het gebruik van een popfilter: Een popfilter kan helpen bij het verminderen van plosieven (harde p-, b-, t-klanken), die als hinderlijk kunnen worden ervaren. In The Podcast Garden hebben we grote popkappen op de microfoons.

  10. Te snel praten: Dit kan leiden tot meer ademhalingsgeluiden en minder duidelijke articulatie, wat de kans op vieze mondgeluiden verhoogt.

  11. Mondspoeling: Spoel je mond voor de opname met water of een mondspoeling. Dit kan tijdelijk helpen om kleverige geluiden te verminderen.

  12. Niet eten tijdens de opname: Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar zelfs het kleine geluid van slikken kan voor sommige luisteraars al te veel zijn.

  13. Positie microfoon: Een microfoon dicht bij de mond heeft voordelen, met name op plekken waar de microfoons dicht bij elkaar staan, maar dit kan ook elk klein mondgeluidje versterken. Als je ondanks bovenstaande tips niet kunt voorkomen dat je last hebt van mondgeluiden is het slim om iets meer afstand te nemen van de microfoon. Bij The Podcast Garden kun je de studiomanager vragen wat verstandig is.

  14. Nabewerking: Mocht je nog steeds last hebben van mondgeluiden na het opnemen, dan kan software voor audiobewerking worden gebruikt om specifieke geluiden te verminderen of te verwijderen. Dit is echter vaak niet perfect weg te halen.

Conclusie

Het minimaliseren van vieze mondgeluiden in je podcast is essentieel voor het behoud van je luisteraars en het waarborgen van een prettige luisterervaring voor iedereen. Door aandacht te besteden aan bovenstaande punten, kun je de kans verkleinen dat 20% van je publiek, dat mogelijk gevoelig is voor deze geluiden, afhaakt.

Het tonen van respect voor de diversiteit binnen je publiek is niet alleen een kwestie van goede podcast etiquette, maar ook een stap naar een meer inclusieve en toegankelijke media-ervaring voor iedereen.

Voor meer informatie over misofonie en de impact ervan, kun je het onderzoek van het Misophonia Institute raadplegen.

Wil je zeker zijn dat je podcast goed klinkt?

Kom gerust eens langs onze podcast studio of stuur een whatsapp bericht:

Ruben May

oprichter The Podcast Garden & podcast producer

https://www.rubenmay.com
Next
Next

🚀 Jouw Podcast Vindbaar krijgen op YouTube? 🚀